Saimaarium

Saimaan tunnetuin asukas.

Saimaannorppa, tuo lauluista tunnettu viiksekäs ja utelias Suomen suurimman järven asukki. Sen harvinaisuus ja esiintyminen vain Saimaalla herättää kiinnostusta monessa, eikä suotta. Se on saman aikaisesti myös suurin järvessä elävä nisäkkäämme ja edelleen noin 400 yksilön määrällään yksi maailman harvinaisimmista hyljelajeista.

Moni kertoo eläneensä koko ikänsä Saimaan äärellä, mutta nähneensä saimaannorpan ehkä vain kerran, jos sitäkään. Saimaannorppa on varmasti eniten bongausyrityksiä keräävä otus Saimaalla ja sen näkeminen siellä ei ole ikinä itsestäänselvyys. Se on osaltaan usein tuuria, onnea ja tuntemusta norpan elintavoista alueineen. Katseiden kohtaaminen norpan kelliessä kivellä tai sen pään kurkkiessa tyynen järven pinnassa on niitä hetkiä, joita kannattaakin odottaa ja toteutuessaan vaalia muistoissa.

Meillä SAIMAARIUMissa norppabongauksesta on kuitenkin tehty kaikille himpun verran helpompaa ja osana Saimaan menestystarinat-näyttelyä meillä on paljon tietoa kuvamateriaalein saimaannorpasta sekä nähtävillä se ihka oikea saimaannorppa! Halla-norppamme on verkkoon Saimaalla kuollut 1,5- vuotias norppanaaras, jonka tehtävä on kertoa kaikille näyttelykävijöille miltä nuori saimaannorppa näyttää sekä miksi näitä valloittavia otuksia tulisi suojella. Halla-norppa on myös aikamoinen linssilude ja ottaa mielellään kanssasi myös yhteiskuvan!

Näyttelyn norppaosiossa lapset ja aikuiset pääsevät myös testaamaan norppatietämystään kosketusnäyttöpelissä, jossa pelaaja voi valita itselleen helpot tai haastavat kysymykset. Kysymyksissä tieto norpan biologiasta, elinympäristöstä ja syötävien kalojen määrästä on valttia.

Kuvat: Jenna Tiimo

TIESITKÖ

SAIMAARIUM on osaltaan mukana saimaannorpan suojelutyössä jakaen norppatietoa ja järjestäessään syksyn mittaan taas SAIMAA-katiskatalkoita yhdessä Suomen luonnonsuojeluliitto Etelä-Karjalan kanssa. Katiskatalkoissa pääset opastuksellamme tekemään itse tällaisen ammattikalastajan suunnitteleman norppaturvallisen SAIMAA-katiskan ja halutessasi myös ostamaan sen omakustannehintaan. Norppaturvallisten katiskojen käyttö kalastaessa Saimaalla, estää norppien tuskalliset verkkokuolemat ja auttaa osaltaan norppakannan kasvuun.

Seuraa tiedotustamme tulevista katiskatalkoista ja tule mukaan!

Piditkö vinkistä?

Edistetään yhdessä ympäristötietoutta ja toimia upean, monimuotoisen ja puhtaan luontomme ylläpitämiseksi. Jaa artikkeli, sekä omat ympäristötekosi somessa.
Saatamme jakaa julkaisusi, lisää tekstiin mukaan @saimaarium 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Haluatko meidän uudet
julkaisumme suoraan sähköpostiisi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.