Lintu vai kala? – sarja: Punarinta ja oranssin värin merkitys.

Miksi oranssia esiintyy niin monissa lajeissamme? Tekeehän kirkas oranssi väri kantajastaan erityisen hyvin ympäristöstään erottuvan ja siten alttiimman petojen saalistukselle. Punarinta on hyvä esimerkki näyttävästi kirkkaan oranssilla erottuvasta lajista. Punarinnat ovat vahvasti reviiriään puolustavia ja oranssia varoitusväriä näytelläänkin herkästi kilpakumppaneille. Erityisesti koiraiden välisessä kilpailussa parhaista pesimäympäristöistä on oranssin rintahöyhenistön pörhistely hyväksi havaittu keino pitää puolensa tunkeilevaa toista koirasta vastaan. 

Ihmissilmin voi näyttää, että kaikki punarinnat ovat samanlaisia oranssirintoja. Tutkijat ovat kuitenkin havainneet, että oranssin alue kasvaa ja raja harmaaseen selkenee punarintakoirailla iän myötä. Tällä on reviirikisan lisäksi merkitystä myös menestymisessä naaraiden keskuudessa. Laaja, kirkas oranssi on signaali naaraalle: tässäpä potra ukko, joka pystyy hoitamaan kunnon pesimäympäristön poikasille!   

Eläimillä oranssin ja punaisen värin on toistuvasti havaittu liittyvän sukupuolivalintaan ja reviirikäyttäytymiseen niin lintu- kuin kalalajeillakin. Kirkkaat värit ovat merkki kuntoisuudesta, joka herättää vastakkaisen sukupuolen kiinnostuksen ja pistää kilpakumppanit miettimään: tointaako ryhtyä kilpasille näin värikylläisen yksilön kanssa! 

Kuva: Mikko Pöllänen

Ja nyt värikkään syysruskan tehdessä tuloaan, julistammekin Saimaariumin näyttelykävijöille pienen kisan: bongaa näyttelystämme mahdollisimman monta sellaista lajia (eläin-, kasvi- tai sienilajeja) joissa on oranssia!

Täytä näyttelykäyntisi jälkeen arvontalipuke kassalla ja syyskuun loppuun mennessä eniten oransseja bonganneiden kesken arvotaan myymälästämme Matti Hakulisen upean tietokirjan ”Suursaimaa -Hiekkarantojen elämää 6000 vuotta sitten” (25€). Toiseksi eniten lajeja listanneet voittavat Saimaarium-signeeratun Karikko-vaapun (19€) ja kolmanneksi tulleille lahjoitetaan 10 euron arvoinen lahjakortti SAIMAARIUMiin.

Mitään täsmällistä lajia ei välttämättä tarvitse tietää oikein, kunhan vain osaa selittää missä kohden näyttelysisältöjämme nämä oranssit esiintyvät – Eikun bongailemaan!

VAIKUTA

Tiesitkö, että hallittu hoitamattomuus puutarhassa voi moninkertaistaa hyönteistuotannon ja auttaa monen lintulajin menestykselliseen pesintään vähän koleimpinakin kesinä? Jätä siis sopivasti pusikoita, leikkaamatonta nurmialuetta ja vaikka syreenin runkoja rötköttämään pihapiiriin. Näin saat nauttia myös punarintojen kauniina soljuvasta laulusta ja katsella kuinka niiden poikaset kasvattelevat omia oransseja höyheniään.Näillä teoilla kasvatat samalla pihasi hiilinieluja ja -varastoja sekä osallistut ilmastotalkoisiin!

Vaadi myös kuntapäättäjiltä ja virkamiehiltä, että mahdollisimman paljon alueita taajamista jätettäisiin kehittymään luonnontilaisen kaltaisiksi. Rantaraiteilla lenkkeilevätkin sietäkööt sen, ettei järvenselkää joka kohdasta erotu tiheän kasvillisuuden läpi. Ryteiköt kunniaan- monimuotoisuus nousuun!

Piditkö vinkistä?

Edistetään yhdessä ympäristötietoutta ja toimia upean, monimuotoisen ja puhtaan luontomme ylläpitämiseksi. Jaa omat ympäristötekosi somessa.
Saatamme jakaa julkaisusi, lisää tekstiin mukaan @saimaarium #saimaarium

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *