Opastettu kierros

Kuutti-synttärit

BIODIVE-työpajat

Luokkaretket

Tyky-päivät

Saimaa-illallinen

Järjestä tapahtuma tai tilaisuus

Puukehikko-hanke

Hankkeessa kehitetään vuosina 2023-2024 uusi uppopuurakenteisiin perustuva järvikunnostus- ja kalastonhoitomenetelmä, joka soveltuu rehevöityneiden järvien pehmeäpohjaisille rannoille. Aiemmin uppopuurakenteilla on havaittu vettä puhdistavia ja pohjaeläintuotantoa tehostavia vaikutuksia ojissa, kosteikoissa ja virtavesissä.
Myös järvien kivikkoisilla rannoilla on uppopuilla havaittu positiivisia kalastovaikutuksia. Vuosisatoja on upotettujen havupuuoksastojen, ns. turojen, tiedetty houkuttelevan kaloja ja toimivan niiden kutualustoina. Ilmiön ekologinen tausta on huonosti tunnettu.

Tässä hankkeessa SYTKT ry jatkaa Suomen ympäristökeskuksen em. pilottitutkimusta ja laajentaa sitä Lappeenranta Saimaa Rotaryklubin toteuttamien joulukuusten upotuskokeilujen tutkimukseen. Koekohteena on Itäisen Pien-Saimaan Pitkälahti (karttanimi Kotilahti) Taipalsaaren Paarmalan kylässä, jossa vuosina 2020-2023 on asennettu kaikkiaan 12 jalaspuukehikkoa.

Kuusi jalaspuukehikkoa asennettiin Paarmalan Pitkälahteen 2023 maaliskuussa ja täytettiin Rotaryklubin keräämillä joulukuusilla. Mukana SYTKT ry:n ja Rotaryklubin lisäksi partiolippukunta Skinnarilan Lutuset ry ja Kattelussaaren osakaskunta.

Miksi uppopuukehikoita?

Järvien kivikkorannoilla uppopuut muodostavat vakaan, vuosisatoja kestävän elinympäristön vesieliöstölle. Sen sijaan suojaisilla rannoilla puuaines peittyy usein ojien kuljettaman lietteen alle. Näissä hapettomissa oloissa uppopuu toimii vain hiilivarastona, eikä paranna pohjaeläimistön tai kalaston tuotantoa.

Paarmalan kyläaktiivien kanssa ideoitiin vuonna 2020 jään päälle asennettavat jalaspuukehikot, joiden upotessa puuaines saadaan pysymään pohjan päällä. Kehikoiden suunnittelusta ja toteutuksesta on vastannut Juha Jukkara.
Pohjalietteestä jatkuvasti vapautuvat ravinteet muodostavat merkittävän sisäisen kuormituslähteen lukemattomissa järvissämme. Löyhä sedimenttipatja on pohjaeläimistöltään köyhä elinympäristö, jossa ravinteita sitovia biologisia prosesseja on niukasti. Hankkeemme tavoite on testata puukehikoiden toimivuutta järvien pehmeillä pohjilla. Perusoletuksemme on tämä:

Jalaskehikoiden uppopuu muodostaa biologisen puhdistamon, jossa päällyskasvusto ja pohjaeläimistö sitovat ravinteet talteen. Samalla syntyy kaloille otollinen kutu-, suoja- ja ruokailupaikka.

Hankkeessa tutkitaan puukehikoiden päällyskasvusto-, pohjaeläin- ja kalastovaikutuksia sekä laaditaan ohje menetelmän käytännön toteuttamiseksi. 

Pohjaeläin- ja kalastotutkimusta toteutettiin elo-syyskuussa 2023.

Rahoittajat ja yhteistyökumppanit

Hankkeen päärahoittajana (50%) on Kaakkois-Suomen ELY-keskus (Ympäristöministeriö, Vesiensuojelun tehostamisohjelma). Omarahoitusosuuteen on saatu rahoitusta myös Etelä-Karjalan Säästöpankkisäätiöltä, Raija ja Ossi Tuuliaisen Säätiöltä ja Varsinais-Suomen ELY-keskukselta (Kalatalousmaksuista kohdennettu avustus). Yhteistyökumppaneina ovat Kattelussaaren osakaskunta ja Lappeenranta Saimaa Rotaryklubi. Upotuspainojen tuotannossa on saatu arvokasta apua lappeenrantalaiselta Transsinkko Oy:ltä.

Hankkeen tulokset

Kaikille avoimessa yleisötilaisuudessa 29.1.2024 Vehkataipaaleen metsästysmajalla esiteltiin Puukehikko -hankkeen tämän hetkisiä tuloksia. Paikalla kertomassa olivat: Kari-Matti Vuori, Olli Smolander ja Aarno Karels.  Illan ohjelmasta ja hankkeen tuloksista katsottavissa Powerpoint – esitys tästä linkistä .

Tunnelmia hankeillasta Vehkataipaleen metsäsysmajalla 29.1.2014. 

Ajankohtaista