Saimaarium

Puulla puhtaaksi -verkostohanke: Joulukuusista saatiin jo kerättyä näytteitä!

Kevättalvella osana Puulla puhtaaksi -verkostohanketta Lappeenrannan Sunisenselkään upotettiin lappeenrantalaisilta kerättyjä joulukuusia.

Työn tuloksia havainnoitiin aurinkoisella juhannusviikolla, kun kävimme kurkistamassa YLE:n toimittajien kanssa mitä niiden pinnalta löytyikään. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Puulla Puhtaaksi verkostossa toteutetusta kohteesta päästään ottamaan näytteitä. YLE:n uutisen aiheesta voit lukea täältä.

Otsikkokuva: Kari Saastamoinen, Yle.

Joulukuusien upotus kevättalvella. Kuva: Kari-Matti Vuori

23.6. Sunisenselällä oltiinkin tositoimissa tutkimassa kahta näytekuusta eli esimerkkikuusta, jotka oli merkitty erilleen muista joulukuusista niiden upotusvaiheessa. Kuuset nostettiin varovasti veneeseen tutkimista ja näytteenottoa varten. Kuusten pintaan oli kertynyt selkeästi toukkia, biofilmiä ja hyytelömäistä ainesta, joka muistutti nuorta järvisientä. Joulukuusista otettiin oksa- sekä biofilminäytteet tarkempaa analyysiä varten. Odotamme jo innolla mitä kaikkea mikroskoopin avulla löydämmekään. 

Näytteet tullaan analysoimaan Saimaariumissa kesän aikana tarkemmin. Kuusista silmämääräisesti löydetyt eliöt kertovat miten merkittävä ruokailu- ja suojapaikka uppopuuaines onkaan akvaattisille eliöille. Kuuset olivat viettäneet vedessä vajaat 5 kuukautta ja niiden pintaan oli jo muodostunut selkeä eliöyhteisö. Tämä on merkittävää eteenkin Sunisenselällä, jossa ravinteet pääsevät rikastumaan veden pienen vaihtuvuuden takia. Sunisenselän pohjatyyppi on myös karu ja alueella elävät pohjaeliöt ovat selkeästi hyötyneet uppopuun tarjoamasta uudesta habitaatista. Upotetut kuuset pystyvät parhaimmillaan tulevaisuudessa suodattamaan vedestä ravinteita ja parantamaan Sunisenselän ekologista tilaa.  

Kuvassa näytekuusia tutkivat Kari-Matti Vuori ja Niko Lehti. Kuva: Kari Saastamoinen, Yle.
Näytekuusien pinnoissa oli jo havaittavissa tuloksia. Kuva: Silva Nieminen, Yle.

VAIKUTA!

Joulukuusten upotus oli osa Puulla Puhtaaksi- verkostohanketta, jossa toteutamme paikallisten toimijoiden kanssa yhteistyössä puupuhdistamoja. Hanke on edennyt mukavasti sekä Etelä-Karjalan että Etelä-Savon alueella.

Seuraavaksi hanke etenee Lappeenrannan Myllysaaressa Pulahda Puhtaan Saimaan puolesta- tapahtumassa sunnuntaina 11.7.2021.

Tällöin toteutamme yhdessä talkoovoimin Järvimaailma SAIMAARIUMin pisteellä joulukuusista samankaltaisen uppopuu puhdistamon ja esittelemme kuinka pohjaeläinnäytteitä otetaan ja tutkitaan sekä millaista eliöstöä esiintyy Myllysaaren hulevesien rehevöittämässä itäpuolen lahdenpohjukassa.

Tule sinäkin mukaan talkoilemaan kanssamme puhtaamman Saimaan puolesta! 

Piditkö vinkistä?

Edistetään yhdessä ympäristötietoutta ja toimia upean, monimuotoisen ja puhtaan luontomme ylläpitämiseksi. Jaa artikkeli, sekä omat ympäristötekosi somessa.

Kävitkö meillä, otitko kuvia tai julkaisitko meille yhteisistä aiheista? Merkkaa @saimaarium #saimaarium  ja saatamme jakaa julkaisusi!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Haluatko meidän uudet
julkaisumme suoraan sähköpostiisi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.