Tiesitkö, että keskikesällä järvien rannat kuhisevat miljoonittain uimareita? Kyse ei sentään ole uimarantojen väenpaljoudesta, vaan pinnan alla lymyävistä selkärangattomista pohjaeläimistä.
Nämä mielenkiintoiset pohjaeläimet ja vesiötökät pääset näkemään ilmi elävänä pohjaeläinakvaarioissamme, kun tulet SAIMAARIUMin näyttelyyn Lappeenrannan linnoitukseen, osoitteeseen Satamatie 8.
Otsikkokuva: Sami Karjalainen
VESISKORPIONI
Vesiskorpioni (Nepa cinerea) on ahnas peto, joka napsii tehokkaasti pienempiä selkärangattomia ravinnokseen. Ruskeanharmaa litteä hyönteinen lymyilee kasvillisuuden seassa ja syöksähtää sieltä nappaamaan pihtimäisillä eturaajoillaan ohi uiskentelevia pieniä kalanpoikasia, vesisiiroja, malluaisia, kaislakorennon toukkia ym. vesihyönteisiä. Saalista sulatteleva vesiskorpioni hakeutuu pinnan lähelle työntäen takaruumiinsa hengitysputken ulos vedestä happitäydennystä varten.

KOTILOT
SAIMAARIUMin näyttävimmät nilviäiset kuuluvat limakotiloiden (Lymnaeidae) heimoon. Akvaariossamme voi nähdä useita kookkaita yksilöitä jätehuoltohommissaan. Näyttelyssämme kerrotaankin kuinka pohjaeläimet ovat luonnon oma biologinen puhdistamo. Kotilot ovat varsin kaikkiruokaisia. Vahvan jalkansa lihassupistusten avulla ne liukuvat niin vihreiden kasvien, limaisten leväpintojen, kalanraatojen kuin erilaisten pohjaeläintenkin päälle ja rytmisesti hampaista kieltään (raspia) aukoen ja sulkien nielevät ravintokohteensa suuhunsa. Isot piippolimakotilotkin kiipeävät ketterästi akvaariomme seinämiä pitkin ja etenevät vede pintakalvoa pitkin kelluville salaattisaarille ruokailemaan.

VESIPERHOSTOUKAT
Tilkku- ja mosaiikkitöiden harrastajat voivat ottaa oppia vesiperhostoukista, jotka rakentelevat pilkkomistaan kasvinosista tai vaikkapa hiekanjyväsistä itselleen sopivia, määrämittaan kudottuja suojakoteloita. Suojakoppa on naamioitumisväline: kalat eivät hoksaa että risulta tai hiekkakasalta näyttävän kotelon sisuksissa on jotain syötävää.


VAIKUTA!
Onko järviluonto sinulle tärkeä? Tule tutustumaan näyttelyymme ja oppimaan siitä, kuinka jokainen meistä voi pitää huolta vesiemme tilasta. Yksi oivallinen keino on esimerkiksi jättää oma mökkiranta uppopuineen sopivan luonnontilaiseksi.
Entä oletko jo tutustunut SAIMAARIUMin palvelutuotteisiin? Niiden kautta pääset mielenkiintoisesti ja monipuolisesti syventämään järvitietouttasi sekä saamaan näyttelystä enemmän irti.
Tuo ystävät ja sukulaiset mukaan kokemaan Suomen kaunein järviluontonäyttely esimerkiksi opastetulla näyttelykierroksella!
Piditkö vinkistä?
Edistetään yhdessä ympäristötietoutta ja toimia upean, monimuotoisen ja puhtaan luontomme ylläpitämiseksi. Jaa artikkeli, sekä omat ympäristötekosi somessa.
Kävitkö meillä, otitko kuvia tai julkaisitko meille yhteisistä aiheista? Merkkaa @saimaarium #saimaarium ja saatamme jakaa julkaisusi!