Saimaarium

Lintujen talviruokinta ja tee se itse- talviherkut.

Suomeen jää noin 70 lintulajia talvehtimaan läpi talven ja monelle näistä lajeista talviruokinta varmistaa talven yli selviämisen. Kovat pakkaset lisäävät lintujen energian tarvetta ja monet pikkulinnutkin joutuvat silloin tankkaamaan monikertaisen määrän ruokaa omaan elopainoonsa verraten. Jos ruuan etsintä tuolloin on vaikeaa tai sitä ei ole saatavilla, on lintujen pakkasöistä selviäminen vaakalaudalla.

Talviruokinnan voi aloittaa heti kun maa alkaa jäätymään tai peittyy lumella, tällöin lintujen ravinnon saanti alkaa jo luonnosta olemaan vaikeampaa. Päätös aloittaa talviruokinta tulee kuitenkin miettiä tarkkaan, sillä ruokinta vaatii ylläpitoa ja sitä tulisi jatkaa yhtäjaksoisesti keväälle, kunnes maa on paljas ja sula. Myös ruokintapisteen sijaintia kannattaa miettiä. Lähellä olisi hyvä olla puita ja pensaita tuomassa turvaa linnuille sekä ruokinta-alueella muutama eri ruokintapiste vähentääkseen lintujen keskinäistä kilpailua.

Muistathan myös ruokintapisteen perustamista suunnitellessasi, että selvität, onko lintujen talviruokinta omassa taloyhtiössäsi jotenkin rajoitettua tai kiellettyä, esimerkiksi parvekkeella tai ikkunalaudoilla.

Lintujen ruokintapisteiden yleinen ylläpito ja vinkit:

 • jotta ruokintapiste olisi hygieeninen, lintu ei saisi päästä ulostamaan ruuan sekaan
 • ruokintapisteen alusta/maa olisi hyvä siistiä aika ajoin vanhasta ruuasta sekä lintujen ulosteista
 • siivous on erityisesti tärkeää lauhalla säällä, jolloin taudit leviävät herkemmin
 • maaruokinta voi houkutella paikalle rottia, joten sitä ei suositella
 • kuorettomat auringonkukansiemenet vähentävät roskan syntyä ruokapisteille
 • talipallot ym. vastaavat olisi hyvä olla linnuille verkottomina – tee se itse-ruokintaherkut ovat tällaisten saantiin oiva keino!

Kokonaisuudessaan onnistunut lintujen talviruokinta tuo pihapiiriin eloa ja lintujen toimintaa on kiinnostavaa seurata. Myös lintulajien tunnistusta on helppo opetella seuraamalla ruokintapaikalla vierailevia yksilöitä!

Tarvittaessa lisätietoa lintujen talviruokinnasta löydät täältä BirdLife Suomi-sivustolta.

 

Alla kuvia ja video siitä miten saat itse valmisttettua linnuille talviherkkuja!

Välineistöä ja materiaalia lintujen talviherkkujen valmistukseen.
Talviherkun voi tehdä myös vanhoihin mukeihin. Mukeihin kaadetaan kookosrasva-siemenseos ja mukin reunaan kannattaa laittaa tikku.
Valmiit lintujen talviherkut.

Tee se itse!

Lintujen talviruokintapisteiden tarjontaa ei aina tarvitse ostaa kaupasta, vaan nekin voi tehdä itse.  Esimerkiksi kookosrasvasta ja erilaisista siemenpähkinäsekoituksista tulee hyviä lintujen talviherkkuja. Näitä omatekoisia talviherkkuja voi laittaa muottiin kuin muottiin eikä lapsillekaan niiden teko ole liian vaikeaa. Osasta näistä tulee jopa niin kauniita, että niitä antaa mielellään esimerkiksi joululahjaksi tai tuliaiseksi ystäville.

Mitä tarvitset:

 • Kookosrasvaa (tai sian läskiä) sulatettuna, siemeniä ja murskattuja pähkinöitä
 • Muotteja, esimerkiksi silikonimuotteja, tyhjiä puolikkaita maitopurkkeja, erilaisia leivontamuotteja, piparimuotteja tai esim. vanhoja kahvikuppeja
 • Vahvaa ripustuslankaa, jonka voit laittaa muottiin talisiemenseokseen sekaan, solmia jälkikäteen tai neulan kanssa pujottaa herkun läpi (riippuen minkä mallin herkkuja teet)
 • Tuorekelmua, jos haluat helpommin irrottaa herkun isommasta muotista tai jos teet piparimuotilla, jolloin sinun tarvitsee tiivistää muotin toinen puoli ”kiinni”
 • Puutikkuja, joita voit laittaa muotteihin niin, että linnut pääsevät siihen istumaan ja syömään

Piditkö vinkeistä?

Edistetään yhdessä ympäristötietoutta ja toimia upean, monimuotoisen ja puhtaan luontomme ylläpitämiseksi. Jaa artikkeli, sekä omat ympäristötekosi somessa.
Saatamme jakaa julkaisusi, lisää tekstiin mukaan @saimaarium 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Haluatko meidän uudet
julkaisumme suoraan sähköpostiisi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.