Lintu vai kala? -sarja: Kuha

Juhannus on myös kuhan kutujuhlien huipentuman aikaa – kunhan vain kokot loistavat yli 10-asteiseksi lämmenneiden vesien rannoilla! Kuha on serkkuansa ahventa krantumpi kutupaikan valinnassa. Lämpötilan ennustettavuus ja vakaus ohjaa kuitenkin kuhallakin geneettisesti lisääntymispaikan valintaa.

Suurjärviemme kuhat suuntaavat hormonien hyrrätessä usein kohti sellaisia virtapaikkoja, joilla matalampien vesien joet ja virtaukset syöttävät lämmenneitä vesiä sopiville kutupohjille. Kutu tapahtuu matalikkojen kivipinnoille ja kivikoille, joilla kasvaa rihmalevää usein pienipiirteistä vesikasvillisuutta. Juhannushäiden onnistumiseksi putsailee kuhakoiras valitsemaltaan reviiriltä joutavia möhniä syrjemmäksi ja houkuttelee morsionsa siistitylle kutupedille.

Kuhalla on muihin sisävesiemme petokaloihin verrattuna ylivertainen näkö. Kuhan silmän mustuainen on nimittäin suurempi ja sen verkkokalvon takana on tehokkasti valoa heijastava Tapetum lucidum-kalvo. Haukeen verrattuna kuhan hämäränäkö on tutkimusten mukaan vähintään kaksi kertaa tehokkaampi. Kuha kompensoi hämäränäöllään haukeen verrattuna hitaahkoa saalistusnopeuttaan. Laji onkin sopeutunut erityisesti savisameisiin ja ruskeisiin vesiin. Saimaan kirkkaissa vesissä onnistuu kuore- ja muikkuparvien saalistaminen kuhalta vasta iltahämärissä.

Kuva: Sakke Yrjölä

Edistä itse!

Koiraan tehtäväksi on kuhapariskunnan työnjaossa jäänyt hedelmöitetyn mädin vahtiminen. Isäkuha hätistää agressiivisesti kutukuopan liepeille erehtyviä pikkukaloja. Jigillä tai uistimella onkin turhan helppoa napsia kutumatalikoilla vartioivia koiraskuhia. Ilman isällistä vartiointia uhkaa mäti päätyä kiiskien ja pikkuahventen suihin, ja maistuvatpa mätijyvät isokokoisille vesiperhostoukillekin. Rajoita siis alkukesällä kutumatalikkojen kuhan narrausta! Sama pätee kuhan kutupyyntiin verkoilla. Juhannuskalat on Saimaalla muutenkin suositeltavaa pyytää norppaturvallisella katiskalla.

Piditkö vinkistä?

Edistetään yhdessä ympäristötietoutta ja toimia upean, monimuotoisen ja puhtaan luontomme ylläpitämiseksi. Jaa artikkeli, sekä omat ympäristötekosi somessa.
Saatamme jakaa julkaisusi, lisää tekstiin mukaan @saimaarium 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *