Saimaarium

Joulukuusen ötökät

Joulukuusen mukana matkaa kotiisi hämähäkkejä, jäytiäisiä, kaskaita, kovakuoriaisia ja luteita – tai ainakin kymmeniä niiden kehitysasteita. Ötökkäkammoisen ei kannata miettiä, millaista elämää kantaa kotiinsa joulukuusessa. Yhdessä kuusessa voi olla satoja tai jopa tuhansia pieniä hyönteisiä tai hämähäkkejä. Ötökät virkoavat päästessään huonelämpötilaan. Ne aktivoituvat ja rupeavat liikkumaan. Tosin näiden ötököiden elinkaari loppuu lyhyeen sisätiloissa, koska kuiva huoneilma ei sovi niille ja toisaalta ravintoakaan ei ole saatavilla.

Jos satut saamaan oikean latvakuusen, jossa on käpyjä, niin silloin käpykääriäinen voi päätyä joulun viettoon sisätiloihin. Yksi kuusen suojissa majailevista lajeista on perhosiin kuuluvan kuusenkarvajalan toukka, joka talvehtii keskenkasvuisena kuusen oksistossa. Se kutoo talveksi ympärilleen pienen seitin. Kun kuusi kannetaan kotiin, kuusenkarvajalka kuvittelee kevään tulleen, ja rupeaa narskuttamaan kuusen neulasia ruoakseen. Työsarkaa riittää. sillä kuusessa on neulasia yli 20000 kappaletta.

Kuusen käsittelyllä vaikutetaan siihen, paljonko sen mukana matkaa ötököitä kotiin saakka. Suurin osa kuusen asukeista ropisee maahan matkalla metsästä olohuoneeseen, ja etenkin jos puuta kopistellaan ja kuljetetaan ilman suojaa. Usein kuusi viedään pesuhuoneeseen ja suihkutellaan, jolloin ötököitä lähtee siitä lisää pois.

Vaikuta!

Joulukuusen voi upottaa järveen. Tällöin siitä tulee kaloille kutualusta eli turo. Kuusen upottaminen vaatii kuitenkin aina vesialueen omistajan luvan. Niitä ei myöskään tulee upottaa sellaiselle alueelle, jossa ne voivat aiheuttaa haittaa vesiliikenteelle.

Piditkö vinkistä?

Edistetään yhdessä ympäristötietoutta ja toimia upean, monimuotoisen ja puhtaan luontomme ylläpitämiseksi. Jaa artikkeli, sekä omat ympäristötekosi somessa.
Saatamme jakaa julkaisusi, lisää tekstiin mukaan @saimaarium 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Haluatko meidän uudet
julkaisumme suoraan sähköpostiisi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.