Lintu vai kala? – sarja: Mutu

Mutu (Phoxinus phoxinus)

Eloisa ja utelias mutu on monen pikku-uimarin suosikkikalalaji. Rantamaikkeinakin tunnettu laji parveilee kesäaikaan rantavesissä. Ravintoa etsivä mutuparvi voi käyttäytyä hyvinkin rohkeasti ja ne saattavat tulla jopa ihmisen säärikarvoja nyppimään. Häiriön tullessa parvi häviää salamannopeasti syvempään veteen tai suojaisaan paikkaan. Myös talvella mudut siirtyvät syvempään veteen ja viettävät aikaansa erakkoina.

Mutu on Suomen pienin särkikala; se on enimmäkseen vain noin 4-7 cm pitkä. Lajia tavataan laajalti Suomen sisävesissä – järvissä, joissa ja puroissa – sekä meren rannikoilla. Mutu viihtyy vain hapekkaissa ja karuissa vesissä eli se ilmentää olemassaolollaan hyvälaatuista vettä. Vanhemmat ihmiset muistelevat lapsuuden kesiä, joihin kuului kahlaaminen rantasomerikoilla ja tiheiden mutuparvien ammentaminen vateihin täkykaloiksi. Nykyisin mutu on taantunut useissa vesistöissämme, paikoin suurjärvissä ja virtavesissä voimakkaastikin.

Ravinnokseen mutu käyttää pieniä eläimiä, kuten äyriäisiä, hyönteisten toukkia, planktonäyriäisiä ja kalanpoikasia. Myös kasvin osat ja jopa siitepöly voi maistua sille. Mutuparvi voi toimia tiskaajan apuna ja puhdistaa esimerkiksi veteen upotetun puurokattilan.

Pieni mutu toimii puolestaan itse isompien kalojen, kuten taimenen ravintona. Mudulla ei  myöskään ole taloudellista merkitystä ruokakalana, mutta akvaario- ja tutkimuskalana se on kuitenkin kiinnostava ja helppohoitoinen laji.

Kuva: Sakke Yrjölä

VAIKUTA

Koska mutu kärsii vesien rehevöitymisestä ja rantojen liettymisestä, voit auttaa sitä
estämällä ravinne- ja humuspäästöt omalta rantatontiltasi: jätä rantavyöhyke
mahdollisimman luonnontilaiseksi, vailla lannoitettuja pihanurmikoita. Myös ilmastoteot
ovat tarpeen vesien lämpenemisen ja liettymisen torjumiseksi: korvaa vaikkapa grillipihvit
halstratuilla muikuilla tai savustetuilla ahvenilla, vaihda Saimaa-ruokavalioon! Muista
kuitenkin vaihtaa norppavesillä verkot norppaturvallisiin katiskoihin.

Me SAIMAARIUMissa voimme myös toteuttaa vesiensuojelutalkoita mm. asentamalla
uppopuurakenteita puhdistamaan vesiä sekä tarjoamaan ravintoa ja suojapaikkoja myös
muduille.

Pian avautuvassa näyttelyssämme kerromme lisää – Ota yhteyttä!

Piditkö vinkistä?

Edistetään yhdessä ympäristötietoutta ja toimia upean, monimuotoisen ja puhtaan luontomme ylläpitämiseksi. Jaa artikkeli, sekä omat ympäristötekosi somessa.
Saatamme jakaa julkaisusi, lisää tekstiin mukaan @saimaarium 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *