Saimaarium

Lappeenrannan Green Leaf -juhlavuosi tuo BIODIVE-työpajat alakouluihin

Tänä vuonna Lappeenrannan kaupunki viettää voitokasta Green Leaf 2021 -vuottaan. European Green Leaf Award on Euroopan komission myöntämä palkinto, jolla nostetaan esiin vihreitä edelläkävijäkaupunkeja Euroopassa. Palkinnon myötä kaupunki sai myös palkintorahaa käytettäväksi vihreän kehityksen jatkamiseen ja hyvien käytäntöjen jakamiseen Euroopassa.

Yksi tällainen vihreää kehitystä edistävä juhlavuoden teko, on Järvimaailma SAIMAARIUMin kanssa yhteistyössä toteutettava BIODIVE – Sukelluksia monimuotoisuuteen työpajojen sarja. Kokonaisuus on suunnattu Lappeenrannan alakoulujen neljäsluokkalaisille oppilaille ja se on osallistujilleen maksuton. Työpajoja rahoittaa Lappeenrannan lisäksi myös Ympäristöministeriö.

Työpajat kestävät pääasiassa kahden oppitunnin verran ja ne sovitaan yhteistyössä opettajien kanssa osaksi lasten koulupäiviä. Työpajoissa opitaan ohjaajien johdolla leikkien ja aktiviteettien kautta luonnon monimuotoisuudesta ja sisällöissä tulee hyvin esille Lappeenrannan Green Leaf -juhlavuoden pääteemoista tutut vesi ja luonto.

BIODIVE-työpajojen sisällöt syntyivät osaltaan vuosina 2020–21 toteutetussa Saimaa visa -hankkeessa, jonka hyväksi havaituille ympäristökasvatuksen välineille haluttiin ehdottomasti saada jatkoa. Saimaa visa- hankkeessa Saimaan alueen luonto – ja ympäristötietoa tarjottiin Etelä-Karjalan Leader-alueiden neljäsluokkalaisille oppilaille mm. luontotuntien, kalapäivien ja Saimaa visa- tietokilpailujen muodossa. BIODIVEn kautta nämä Saimaa visa -hankkeelta saadut kokemukset voidaan jatkojalostaa laajempaan käyttöön ja näin yhä useampi lapsi pääsee oppimaan uutta lähiluontonsa elonkirjosta.

Kuvat: Jenna Tiimo, Sointu Laine

Molempien hankkeiden materiaali tullaan myös siirtämään yhteisenä kokonaisuutena koulujen käyttöön MAPPA-materiaalipankkiin. Materiaalin käyttömahdollisuus antaa opettajille entistä paremmat valmiudet jatkaa lähiluonto-opetusta oppilaidensa kanssa.

Lappeenrannan lisäksi BIODIVE- ja Saimaa visa -konsepteista pääsevät osalliseksi myöhemmin myös luokat Parikkalan ja Ruokolahden kouluista, sillä heille järjestämme ohjaajiemme johdolla erilliset luontotunnit yhteistyönä Metsähoitoyhdistys Etelä Karjala ry:n kanssa. 

#GreenReality #Lappeenranta #Greenrealitynetwork #EUGreenLeaf #biodive #ympäristöministeriö #mhyeteläkarjala

VAIKUTA

Sinäkin voit pitää omia työpajoja ja lähteä yhdessä perheen tai ystäviesi kanssa havainnoimaan luontoa. Kerätkää vaikka pohjaeläimiä haavilla rantavesistä, tutkikaa luupeilla tai suurennuslaseilla puiden ja kivien pintoja tai kerätkää kaikkia erivärisiä asioita luonnosta ja kootkaa niistä yhteinen iso luonnon väriympyrä. Mahdollisuuksia on monia.

Tule SAIMAARIUMin näyttelyyn oppimaan lisää! 

Piditkö vinkeistä?

Jaa ympäristötekosi somessa ja merkitse @saimaarium #saimaarium – Saatamme jakaa julkaisusi !

Edistetään yhdessä ympäristötietoutta ja toimia upean, monimuotoisen ja puhtaan luontomme ylläpitämiseksi.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Haluatko meidän uudet
julkaisumme suoraan sähköpostiisi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.