Saimaarium

Lintujen muutto

Lintujen syysmuutto on ohi tältä vuodelta. Mutta minne linnut muuttavat? Vanha kansa uskoi lintujen lentävän talveksi Lintukotoon taivaan ja maan rajassa etelässä olevan aukon läpi. Lintukodossa asui taivaanääreläisiä, ihmisenkaltaisia pieniä iloisia olentoja. Lintukodosta linnut palasivat keväisin meille pesimään.

Lintujen rengastus toi selvyyden muuttoon. Rengastaja laittaa linnun jalkaan metalli- tai muovirenkaan, josta käyvät ilmi ainakin rengastuspaikka ja -aika. Kuolleen tai tarkastusta varten pyydystetyn linnun renkaasta ilmenee, missä ja milloin lintu on rengastettu.

Suomessa pesii vuosittain noin 240 lintulajia. Näistä 180 lajia muuttaa. Nuoret linnut lähtevät muutolle usein vanhempiaan aikaisemmin. Emolinnut eivät ole voineet opettaa niille pitkiä ja polveilevia muuttoreittejä, vaan linnut osaavat suunnistaa syntymässä saatujen vaistojensa varassa. Kokemus kehittää linnuille hyvät suunnistustaidot.

Monet linnut varmistavat kannan säilymisen niin, että osa linnuista muuttaa, osa jää tänne. Hippiäisistä osa muuttaa talveksi Keski-Eurooppaan ja loput jäävät eteläiseen Suomeen. Ankara pakkastalvi saattaa verottaa talvehtivat linnut lähes viimeiseen siivekkääseen, mutta keväällä muutolta palaavat lajikumppanit pelastavat tilanteen. Jotkut lajit ovat myös ns. osittaismuuttajia, kuten koskikara. Norjan lintuyksilöt pysähtyvät muutolla tänne Kaakkois-Suomeen.

Koskikara, kuva: Jari Kiljunen

Mutta miksi hanhet pysähtyvät samalla paikalla? Kyseessä on uusi ilmiö. Ennen hanhet pysähtyivät ja tankkasivat Venäjän puolella. Olosuhteiden muutos, mm. peltojen väheneminen, on saanut aikaan sen, että on otollisempaa pysähtyä Suomen puolella. Valkoposkihanhet oppivat muistamaan ns. hyvät paikat kuten alapuolen kuvat kertovat.

Valkoposkihanhia samalla pellolla vuosina 2016 ja 2017. Lappeenranta, Konnunsuo.
Kuvat: Jari Kiljunen

Vaikuta!

Tiira-lintutietopalvelu on valtakunnallinen lintuhavaintojärjestelmä, johon käytännössä kaikki lintuharrastajat ilmoittavat lintuhavaintonsa. Tiiraan voi kirjata minkä tahansa Suomessa tehdyn lintuhavainnon. Erityisen kiinnostuneita lintuyhdistykset ja -harrastajat ovat havainnoista harvalukuisista ja harvinaisista linnuista, suurista lintumääristä sekä tavanomaista aikaisemmista (kevät) ja myöhäisemmistä (syksy/talvi) havainnoista.

Piditkö vinkistä?

Edistetään yhdessä ympäristötietoutta ja toimia upean, monimuotoisen ja puhtaan luontomme ylläpitämiseksi. Jaa artikkeli, sekä omat ympäristötekosi somessa.
Saatamme jakaa julkaisusi, lisää tekstiin mukaan @saimaarium 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Haluatko meidän uudet
julkaisumme suoraan sähköpostiisi?

2 thoughts on “Lintujen muutto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.