Saimaa-visa

Hankkeessa kehitetään Etelä-Karjalan leader-alueilla sijaitsevien koulujen neljäsluokkalaisille tarkoitettu Saimaa-visa. Tämän visan ympärille rakentuvaan kokonaisuuteen sisältyy osallistuville oppilaille kalapäivä, luonto-oppitunteja sekä luontotietokilpailu, joka toteutetaan yhteistyössä useiden eri tahojen kanssa. Hankkeen koordinoijana toimii Saimaan ympäristö- ja tiedekasvatuksen tuki ry.

Hankkeen kautta halutaan lisätä eteläkarjalaisten lasten luontotietoa sekä kiinnostusta kalastusta, kalaravintoa, Saimaata sekä Saimaan eliölajistoa kohtaan. Tausta-ajatuksena on myös vahvistaa lasten henkilökohtaista luontosuhdetta, koska henkilökohtainen ja positiivinen luontosuhde on edellytys monimuotoisen luonnon arvostamiselle sekä ympäristövastuulliselle käytökselle.

Saimaa-visaa voidaan laajentaa myös edistämään kansallisella ja kansainvälisellä tasolla Saimaan alueen matkailua ja vetovoimaa. Visan jatkojalostus laajempaan kansalliseen käyttöön edistäisi osaltaan ympäristö- ja tiedekasvatusta sekä Saimaa-brändiä.

Lisätietoja antaa hanketyöntekijä Jenna Tiimo, puh. 050 9117162

 

Hanketta rahoittaa ETELÄ-KARJALAN Kärki-Leader ry sekä Länsi-Saimaan kehittämisyhdistys Etelä-Karjalan leader-toimintaryhmien rahoittama.

 

                              

 

Omarahoitusosuuden kartuttamiseen ovat osallistuneet seuraavat yritykset ja yhteisöt: UPM Kaukas, Saimaa homes Oy, Lappeenrannan puualan ammattiosasto 724 ja Parturi-kampaamo Maritta Tiimo.

                

 

 

 

Vehkataipaleen koululaiset pelasivat Saimaa-visan luontotunnilla ulkoversiota Trivial Pursuitista Saimaa-visa aiheisena.

 

Vehkataipaleen koululaiset pääsivät hankkeen kalapäivänä kunnostamaan Vehkataipaleen Myllyojaa ja tekemään lohikaloille tärkeitä kutu- ja suojapaikkoja. Oppilaita ohjaamassa ja kertomassa lohikaloista olivat Aarno Karels ja Manu Vihtonen 20.11.2020 (ks. kuvat alla).

Korvenkylän ja Parjalan 4- ja 5-luokkalaiset puolestaan pääsivät hankkeen kalapäivänä Joutsenon Hinkanrantaan. Paikan päällä kalastajat Esko Lehtonen ja Hannu Kietäväinen näyttivät oppilaille kuinka perinteinen kalastusmenetelmä nuottaus onnistuu. Nuottausesityksen lomassa oppilaille oli myös järjestetty kala-aiheisia aktiviteettejä ja osa onki omilla ongillaan. 25.11.2020. (kt.kuva ja video alta)

Ruokolahden 4- ja 5- luokkalaiset olivat juuri ennen hiihtolomaa viettämässä Saimaa-visan kalapäivää Ruokolahden Pappilanlahdella. Päivän teemana oli pilkkiminen ja kala- sekä norppa aiheiset aktiviteeti. Talkoolaisapuna pilkkimisen opastuksessa olivat Etelä- Karjalan Vapaa-ajan Kalastajien Esko ja Lasse Ijäs. Aurinko paistoi melkein koko päivän ja kalaonnikin suosi 3 ahven verran! (kt.kuvat alta)