Saimaa – visa hanke

Hankkeessa kehitetään Etelä-Karjalan leader-alueilla sijaitsevien koulujen neljäsluokkalaisille tarkoitettu Saimaa-visa. Tämän visan ympärille rakentuvaan kokonaisuuteen sisältyy osallistuville oppilaille kalapäivä, luonto-oppitunteja sekä luontotietokilpailu, joka toteutetaan yhteistyössä useiden eri tahojen kanssa. Hankkeen koordinoijana toimii Saimaan ympäristö- ja tiedekasvatuksen tuki ry.

Hankkeen kautta halutaan lisätä eteläkarjalaisten lasten luontotietoa sekä kiinnostusta kalastusta, kalaravintoa, Saimaata sekä Saimaan eliölajistoa kohtaan. Tausta-ajatuksena on myös vahvistaa lasten henkilökohtaista luontosuhdetta, koska henkilökohtainen ja positiivinen luontosuhde on edellytys monimuotoisen luonnon arvostamiselle sekä ympäristövastuulliselle käytökselle.

Saimaa-visaa voidaan laajentaa myös edistämään kansallisella ja kansainvälisellä tasolla Saimaan alueen matkailua ja vetovoimaa. Visan jatkojalostus laajempaan kansalliseen käyttöön edistäisi osaltaan ympäristö- ja tiedekasvatusta sekä Saimaa-brändiä.

Lisätietoja antaa hanketyöntekijä Jenna Tiimo, puh. 050 9117162

 

Hanketta rahoittaa ETELÄ-KARJALAN Kärki-Leader ry sekä Länsi-Saimaan kehittämisyhdistys Etelä-Karjalan leader-toimintaryhmien rahoittama.

 

                              

 

Omarahoitusosuuden kartuttamiseen ovat osallistuneet seuraavat yritykset ja yhteisöt: Raija ja Ossi Tuuliaisen säätiö, UPM Kaukas, Saimaa homes Oy, Lappeenrannan puualan ammattiosasto 724 ja Parturi-kampaamo Maritta Tiimo.

                

 

 

 

Vehkataipaleen koululaiset pelasivat Saimaa-visan luontotunnilla ulkoversiota Trivial Pursuitista Saimaa-visa aiheisena.

 

Vehkataipaleen koululaiset pääsivät hankkeen kalapäivänä kunnostamaan Vehkataipaleen Myllyojaa ja tekemään lohikaloille tärkeitä kutu- ja suojapaikkoja. Oppilaita ohjaamassa ja kertomassa lohikaloista olivat Aarno Karels ja Manu Vihtonen 20.11.2020 (ks. kuvat alla).

Korvenkylän ja Parjalan 4- ja 5-luokkalaiset puolestaan pääsivät hankkeen kalapäivänä Joutsenon Hinkanrantaan. Paikan päällä kalastajat Esko Lehtonen ja Hannu Kietäväinen näyttivät oppilaille kuinka perinteinen kalastusmenetelmä nuottaus onnistuu. Nuottausesityksen lomassa oppilaille oli myös järjestetty kala-aiheisia aktiviteettejä ja osa onki omilla ongillaan. 25.11.2020. (kt.kuva ja video alta)

KEVÄÄN 2021 KALAPÄIVIÄ

Ruokolahden 4- ja 5- luokkalaiset olivat juuri ennen hiihtolomaa viettämässä Saimaa-visan kalapäivää Ruokolahden Pappilanlahdella. Päivän teemana oli pilkkiminen ja kala- sekä norppa aiheiset aktiviteeti. Talkoolaisapuna pilkkimisen opastuksessa olivat Etelä- Karjalan Vapaa-ajan Kalastajien Esko ja Lasse Ijäs. Aurinko paistoi melkein koko päivän ja kalaonnikin suosi 3 ahven verran! (kt.kuvat alta)

FINAALI JA VENERETKI

Kevään 2021 lopussa kaikki parit osallistuivat Kahoot -sovellusta käyttäen Saimaa -visa karsintoihin ja karsinnoista jatkoon päässeet myös finaaliin. Finaalissa kolme parhaiten menestynyttä paria voitti ja palkinnoiksi he saivat: norppaturvalliset Saimaa -katiskat, UPM Kaukaan tarjoamat tuotekassit ja koulupäivän kestävän veneretken kalastajan seurassa Saimaalle.

Voittoretkelle päässeet parit tulivat Korvenkylän, Pontuksen ja Taipalsaaren kirkonkylän kouluista. Retki toteutettiin toukokuun lopulla maanantaina 25.5 ja retkelle lähdettiin Lappeenrannan satamasta.

Päivän tukikohtana oli Lappeenrannan edustalla sijaitseva Karhusaari ja sen laavu. Saaren ympärillä teimme pieniä nuottauskokeiluja, ongimme ja katsoimme katiskaan tulleita kalasaaliita. Laavun tulipaikalle teimme tulet ja söimme nuotiolla paistettuja hodareita. Aarnon ohjaamana lapset pääsivät myös tutkimaan hieman lähempäntä: mitä aisteja kaloilla on ja mitä kala on niin sanotusti syönyt.
Päivä oli mielenkiintoinen ja antoisa! lapset olivat tyytyväisiä ja lähtivät kotimatkalle uusia kokemuksia rikkaampina.