Lintu vai kala? -sarja: Silkkiuikku

Vaikka järviruoko ja muut vesikasvit vasta pikkuhiljaa kehittävät vihreitä kasvustojaan, ovat silkkiuikut (Podiceps cristatus) jo rakentaneet kelluvia pesälauttojaan. Kolmesta kuuteen munaa on munittu tavallisesti jo toukokuun puolella ja nyt emot hautovat niitä parhaillaan. Hautova lintu on kehittymättömän kasvillisuuden takia kaikkien näkösällä ja häiriintyy herkästi. Vesien lämmetessä ruovikot ja kaislikot tuuhettuvat tarjoten paremman suojan ja pesimärauhan.

Emot keskittyvät saalistamaan erityisesti särkiä ja salakoita, joita rehevillä rannoilla riittää liiaksi asti. Etenkin särki on rehevöitymistä kiihdyttävä laji. Tiheät särkiparvet tonkivat päiväsaikaan pohjaeläimiä rannoilla ja siirtyvät iltahämärissä avoimille vesialueille napsimaan suurikokoisia vesikirppuja. Samalla särkien ulosteiden mukana siirtyy rantojen ravinteita ulappavesille. Vesikirput laiduntavat kasviplanktonia ja särkien runsastuessa myös planktonlevät pääsevät rehahtamaan kasvuun, aiheuttaen samentumista ja leväkukintoja. Särkikaloja napsiva silkkiuikku on siis tärkeä ravinnesieppari, joka osaltaan pitää rehevöitymistä kurissa.

Myrskyisinä alkukesinä pesiä hajoilee herkästi. Pohjois-Amerikan ja Euroopan suojelualueilla onkin rakennettu puisia alustoja ja kelluvia saarekkeita ruovikoiden ulkoreunoille. Näiden keinorakenteiden päällä pesintä onnistuu huomattavasti paremmin kuin omin nokin kootuilla lautoilla. Tuulelle alttiilla paikoilla on myös juntattu paaluista aallonmurtajia pesälauttojen suojaksi. Saimaariumissa olemme jo aloittaneet uppopuurakenteiden asentamisen vesien biopuhdistamoiksi, monimuotoistajiksi ja hiilivarastoiksi. Jatkossa tutkimme voisimmeko uppopuurakenteilla auttaa samalla myös uikkuja.

Kuva: Jenna Tiimo

VAIKUTA

Auta silkkiuikkuja tärkeässä työssään! Liiku rantojen tuntumassa rauhallisesti. Aaltojen nostattaminen moottoriveneellä tai vesiskootterilla voi kerralla tuhota silkkiuikun pesän. Pidä koirat kytkettynä ja kierrä silkkiuikun pesälautta kauempaa, jottei emo häiriinny. Munien jättäminen kesken haudonnan haittaa poikasten kehittymistä ja altistaa ne munarosvoille.

Voit myös osallistua Saimaariumin uppopuutalkoisiin! Ota meihin yhteyttä kerro kiinnostuksestasi auttaa.

Piditkö vinkistä?

Edistetään yhdessä ympäristötietoutta ja toimia upean, monimuotoisen ja puhtaan luontomme ylläpitämiseksi. Jaa artikkeli, sekä omat ympäristötekosi somessa.
Saatamme jakaa julkaisusi, lisää tekstiin mukaan @saimaarium 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *