Luonto parantaa vastustuskykyä – lähdetään yhdessä ulos!

Luonnon terveysvaikutuksista on puhuttu jo pitkään ja luonto on yksi tärkeimmistä elementeistä, kun mietitään mitä suomalaisuus on. Metsä ja sen tuomat hyödyt niin fyysisesti, henkisesti kuin ravinteellisestikin ovat meille tärkeitä.

Nykysuomessa on enemmissä määrin siirrytty maaseutumaisesta elämästä kaupunkimaiseen ja näin nuo ennen niin yleiset luontokosketuksemme ovat väistämättäkin päässeet vähenemään. Kaupunkien korkea hygieniataso, urbaani elämäntyyli ja riittämätön luontokosketus ovat yksipuolistaneet elimistöjemme mikrobistoa. Kehomme puolustusjärjestelmät eivät enää saa riittävästi harjoitusta.

Näitä asioita on kuitenkin viime aikoina herätty tutkimaan ja huomioimaan. Äskettäin tehdyssä suomalais-tsekkiläisessä tutkimuksessa muutamien mukana olleiden päiväkotien pihoille tuotiin metsäpohjaa eli kunttaa sekä siirtonurmea ja istutuslaatikoita. Tutkimuksessa haluttiin kiinnittää huomiota siihen, miten metsämaakosketukset vaikuttavat lasten hyvinvointiin ja terveyteen. Asiasta uutisoidussa artikkelissa sanotaan että ” Kuukauden kestänyt, viisi kertaa viikossa toistunut viherkosketus monipuolisti lasten ihon mikrobistoa. Muutokset näkyivät myös veriarvoissa.”. Uutisoinnissa viitataan myös vuosikymmeniä sitten vallinneeseen tilanteeseen näin ” Jos eläisimme edelleen lähemmässä kosketuksessa luontoon, immuunijärjestelmämme saisi harjoitusta monenlaisten mikrobien kohtaamisesta. ” Tutkimusjulkaisu englanninkielisessä Science Advances-lehdessä.

Vaikka tämä kyseinen tutkimus keskittyi lapsiin, niin mainittakoon myös vielä luonnon monet hyödyt aikuisille. Luonnossa oleskelu ja liikkuminen auttavat jo pieninäkin annoksina meitä palautumaan stressistä, unohtamaan arjen huolet sekä konkreettisesti alentamaan verenpainettamme. Vartti luonnossa voi olla joskus parempi apu kuin apteekista saatavat lääkkeet. Japanissa jopa jotkut lääkärit määräävät hoidoksi potilaille metsässä oloa, eli metsäkylpyjä. Suomessa vastaavaa on kokeiltu ainakin Sipoossa erilaisin metsäryhmin.

Kuvat: Luonnossa, Jenna Tiimo / Yhdessä isän kanssa, Kimmo Saarinen / Luupeilla tutkiskelua, Hanne Kosonen.

Tulevana isänpäiväviikonloppuna – kuten kaikkina muinakin päivinä- kannustammekin kaikkia menemään yhdessä luontoon ja tutkimaan sekä tunnustelemaan luonnonihmeitä läheltä. Niin läheltä, että kaikki luonnon hyvät mikrobit pääsevät ihollemme ja aisteihimme!

Tähän luonnon tarkempaan tarkkailuun meiltä SAIMAARIUMista löytyy myös oiva apuväline -luuppi. Sillä lapsi tai aikuinen pääsee tutkimaan ympäristöään eri kulmasta ja näkemään kuinka monimuotoinen se on. Hyvin tavalliset ja arkisetkin asiat voivat kätkeä sisäänsä aivan uuden maailman, jota et ilman suurennuslasia näkisi.

Piditkö vinkistä?

Edistetään yhdessä ympäristötietoutta ja toimia upean, monimuotoisen ja puhtaan luontomme ylläpitämiseksi. Jaa artikkeli, sekä omat ympäristötekosi somessa.
Saatamme jakaa julkaisusi, lisää tekstiin mukaan @saimaarium 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *