Lintu vai kala? -sarja : Kiiski

Kiiskellä on huono maine, on ollut jo sata vuotta. Kansanrunousarkistosta löytyy kiuruveteläinen sanonta vuodelta 1922: ”Tuo se on ainainen vastarannan kiiski”. Kalaverkon kokijalle kiiski on piikikkäänä ja limaisena inhan hankala irroittaa pyydyksestä. Kiisken syöpöttelyä arvokalojen mädillä on myös pidetty merkittävänä haittana, vaikka tosiasiassa laji keskittyy surviaissääsken toukkien ja muiden pohjaeläinten saalistamiseen.

Tuore tutkimus paljastaa kiiskestä tyystin toisen puolen: mahtavan kulinaristisen herkun, unohtuneen kalastusperinteen ja muinaisen kaupallisen vientituotteen: KATSO ENGLANNIN KIELINEN ARTIKKELI TÄSTÄ

Ennen muinoin monissa Pohjois-Euroopan maissa kalastusperinteisiin kuului kiisken kevätpyynti ja myöhemmin järvien kivikkorannoilla kesäpyynti. Olipa Ruotsin kuningashuoneen reseptilistallakin vuonna 1623 erikseen mainittu ”kiiski suolavedessä”! Nikolai Gogol puolestaan kuvailee romaanissaan Kuolleet sielut kuinka kalastajat keittelevät kiiskisoppaa. Kiiskeä on etenkin Itä-Euroopassa kuivattu herkkusipseiksi. Tallinnan lentokentältä sai vielä 2019 ostaa matkaevääksi kiiskisipsejä tuotenimellä KIISA-kröps.

Ei siis kiiskeä piikkeihin katsomista! Lähiruokabuumissa kannattaa tämäkin hyljeksitty herkku nostaa uuteen arvoon.

Kuva: www.sakkeyrjola.com

VAIKUTA

Kiisken mahtavaa makua kannattaa käyttää kotikutoisena kokkikonstina korvaamaan kaupallisia kalaliemikuutioita! Slow Food-hengessä voit aloittaa vaikkapa kalaruoan valkokastikkeen maustamisen lähtemällä kiiskiongelle. Etenkin alkukesästä kiiski iskee hanakasti pieneen ongenkoukkuun. Syötiksi tarvitset vain pikkuisen madon palasen tai pienen punaisen surviaissääsken toukan, joka on kiisken suosikkiravintoa. Vielä helpompaa on kerätä kivikkorannoille viritettyjen verkkojen alapauloihin takertuneet kiisket talteen. Saksi kidukset ja suoli pois ja kiehauta pienessä vesimäärässä. Siinä herkullinen liemi mausteeksi! Liemiaineksia saat talteen pakastamalla kiisket yksittäin folioon käärittynä.

Piditkö vinkistä?

Edistetään yhdessä ympäristötietoutta ja toimia upean, monimuotoisen ja puhtaan luontomme ylläpitämiseksi. Jaa artikkeli, sekä omat ympäristötekosi somessa.
Saatamme jakaa julkaisusi, lisää tekstiin mukaan @saimaarium 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *