Kuva: www.sakkeyrjola.com
Ahvenen kutu on aluillaan tyypillisesti huhti-toukokuun aikana. Lisääntymispuuhat alkavat kun vesi lämpenee noin kuuteen asteeseen. Kerran vauhtiin päästyään raitapaidat voivat jatkaa kutua aina kesä-heinäkuulle asti. Näin pitkä kutuaika on kalamaailmassamme poikkeuksellinen. Ehkä juuri siksi ahven onkin kaloistamme yleisin!
Ahven on tosi tehokas lisääntyjä. Koiraat saavuttavat kutukypsyyden jo parin vuoden iässä, jolloin ne ovat reilun kymmenen sentin pituisia. Naarailla mätimunien kypsyttely vaati 5-6 vuoden iän ja kasvun vähintään noin 15 cm pituuteen. Kolmikymmensenttisenä naaras voi tuottaa kudullaan noin 50 000 mätimunaa ja isoimmat ahvenmammat jopa yli 200 000 mätimunaa.
Tyypillinen kutuympäristö on matalahko lahden poukama, jonka pohjassa on paljon kasvillisuutta tai risukkoa. Naaras kutee mädin rihmamaisena nauhana vesikasveihin tai risuihin. Mätipalloja ympäröi vaalea, pahanmakuinen limakerros, joka suojaa taudinaiheuttajilta ja mädinsyöjiltä.

Saimaalta löytyy myös avoimemmilta kivikkorannoilta huikeitakin kutuympäristöjä: Pekka Tuuri kuvasi 2-3 metrin syvyydessä ahvenen kutunauhaa kiedottuna 8000 vuotta vanhojen muinaismetsän juurakoiden ympärille!
Edistä itse!
Vinkkimme ahvenkantaa vahvistavaksi käytännön ympäristöteoksi on turojen ja uppopuurytöjen rakentaminen mökkirantaan! Kierrätä vaikkapa joulukuusesi ahvenen kutualustaksi. Voit myös kaataa oksaisen puun rantaveteen. Ankkuroi joulukuusi vaikkapa tiiliskivillä pohjaan 1-2 metrin syvyyteen ja kiinnitä kaadettu runko rantapuihin, ettei se lähde ajelehtimaan. Vettyessään turojen ja uppopuiden pinnalle kertyy vettä puhdistava päällyskasvusto, jota laiduntavat vesiötökät tarjoavat ahvenille kaupan päälle yltäkylläisen ruokapöydän! Puuaines muodostaa myös hyvin pitkäikäisen, runkopuusto jopa tuhatvuotisen hiilivaraston. Ilmastotekoasi voit vielä täydentää vaihtamalla grillipihvin uppopuuston lomasta pyytämiisi ahveniin.
Piditkö vinkistä?
Edistetään yhdessä ympäristötietoutta ja toimia upean, monimuotoisen ja puhtaan luontomme ylläpitämiseksi. Jaa artikkeli, sekä omat ympäristötekosi somessa.
Saatamme jakaa julkaisusi, lisää tekstiin mukaan @saimaarium