Uppopuut valumavesien puhdistajiksi

Muuttuvassa ilmastossa lisääntyvä puunkorjuu ja painottuminen enenevässä määrin turvemaille aiheuttaa merkittävän riskin vesistökuormituksen kasvulle. Kuormitus- ja valuntahuippujen äärevöityessä ovat metsätalouden perinteiset vesiensuojelukeinot riittämättömiä.

Vuonna 2018 käynnistyneessä PuuMaVesihankkeessa (Puupohjaisilla uusilla materiaaleilla tehoa metsätalouden vesiensuojeluun ja vesistökunnostuksiin) tutkitaan puuta hyödyntävän uuden biologisen menetelmän tehoa useilla koealueilla KeskiSuomessa ja Etelä-Karjalassa. Hankkeessa kehitetään pienpuusta uusia vesistökuormitusta pienentäviä rakenteita; risu- ja rankatukkeja sekä -kasetteja, joiden pinnoille kehittyvän biofilmin ja sitä hyödyntävän eliöstön oletetaan suodattavan vedestä ravinteita, humusaineita ja metalleja. Rakenteet pidättävät tehokkaasti myös kiintoainesta. Uppopuuston hallitulla lisäyksellä tavoitellaan pysyvää, huoltovapaata ja täysin luonnonmukaista biologista puhdistamoa.

Hankkeesta ja siitä saaduista lupaavista tutkimustuloksista löydät lisätietoja Vesitalous-lehden sivulta 10. Julkaisu on kokonaisuudessaan ilmaiseksi luettavissa tämän poikkeustilanteen ajan >> TÄSTÄ  LINKISTÄ

Kuvat: Kari-Matti Vuori

Teksti: 2/2020 Vesitalous-lehden artikkeli, Uppopuu puhdistaa metsätalouden valumavesiä

uppopuu rakenne

Tiesitkö!

SAIMAARIUMin palveluihin kuuluu uppopuuston asentaminen vesiekosysteemien biopuhdistamoiksi ja monimuotoistajiksi.

Piditkö vinkistä?

Edistetään yhdessä ympäristötietoutta ja toimia upean, monimuotoisen ja puhtaan luontomme ylläpitämiseksi. Jaa artikkeli, sekä omat ympäristötekosi somessa.
Saatamme jakaa julkaisusi, lisää tekstiin mukaan @saimaarium 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *